Hypergevoelige/geïrriteerde huid

Hypergevoelige huid/snel geïrriteerde huid/ allergie

Mensen met dit huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van huidklachten dan mensen met een normale huid. Een juiste verzorging en goede voorzorgsmaatregelen kunnen een hoop problemen voorkomen.

Diverse stoffen kunnen de huid irriteren. De gevoeligheid voor een stof verschilt per persoon. Wat precies verantwoordelijk is voor dit verschil, is niet bekend. Het gaat in ieder geval om een combinatie van factoren, zoals bijvoorbeeld;

  • Aanleg, de één is nu eenmaal gevoeliger dan de ander
  • De mate waarin de huid wordt blootgesteld aan irriterende stoffen
  • De omgeving waarin men werkt of verkeert. Denk aan beroep of milieu.

WAT IS JEUK EN WAT KUN JE ER TEGEN DOEN?

Jeuk ontstaat door prikkeling van huidzenuwtjes door beschadiging van binnenuit of van buitenaf (bijvoorbeeld brandnetels). Het is moeilijk om niet te krabben bij jeuk. Toch helpt krabben alleen maar wanneer de jeuk wordt veroorzaakt door een vuiltje op de huid. In alle andere gevallen is het beter om niet te krabben. De problemen kunnen er juist door verergeren. De huid wordt namelijk beschadigd wat een grotere kans op infecties met zich meebrengt. Het is beter om te wrijven of zachtjes te knijpen. De huid blijft dan intact.

Jeuk kan ook een signaal zijn dat de huid al beschadigd is. Het is dan belangrijk om bewust met de huid om te springen.

IRRITATIE OF ALLERGIE

Irritatie of allergie zijn twee totaal verschillende verschijnselen, die leiden tot bijna identieke klachten. Bij een zware belasting kan ieder huid uiteindelijk geïrriteerd raken. Irritatie kan dus bij iedereen optreden. Bij een allergie ligt dat anders. Of iemand allergisch wordt voor iets, heeft veel met aanleg te maken. Daarom heeft de één wel en een ander nooit last van een allergie.

WAT IS EEN IRRITATIE

Onze huid wordt dagelijks onzichtbaar beschadigd door uiteenlopende prikkels. De ene prikkel versterkt de andere en uiteindelijk leiden al deze prikkels tot een zichtbare huidafwijking met roodheid, schilfering en kloofjes. De opeenvolging van beschadigingen is duidelijk te illustreren aan de hand van huishoudelijk werk. De huid verweekt door het intensieve contact met water, wordt ontvet door zeep, shampoo, afwas- en schoonmaakmiddelen, en wordt geprikkeld door het sap van groente en fruit en geschuurd door het zand van aardappelen. Hierdoor neemt het weerstandsvermogen af en ten slotte is een droge noordoostenwind de druppel die de emmer doet overlopen: er ontstaat een schrale, droge huid. Bij een irritatie voelt de huid trekkerig aan en jeukt een beetje. Als de irriterende prikkels aanhouden, probeert de huid zich aan te passen. De hoornlaag wordt dikker en gaat schilferen. Als die dikkere huid in staat is de prikkels verder voldoende af te weren, blijft het hierbij.

Als die dikkere huid niet voldoende bescherming biedt, treedt er een ontstekingsreactie op. Er zijn dan stoffen door de hoornlaag gedrongen. De afweercellen in ons lichaam komen in actie om de indringers onschadelijk te maken. Als er veel indringers zijn, zijn er meer afweercellen nodig. Dan wordt er meer bloed naar de geïrriteerde huidplek vervoerd. Dit geeft een rode verkleuring van de huid. De afweercellen moeten nu ook buiten de bloedbaan aan de slag. Daarvoor dringt vocht uit de bloedvaten naar het omringende weefsel. Dit veroorzaakt een zwelling en op de huid kunnen blaasjes ontstaan. Als de blaasjes open gaan ziet de huid er nat en rood uit.

Vervolgens kan de huidirritatie overgaan in een chronische fase. Daarbij wordt de huid dikker, minder elastisch en kunnen er kloofjes ontstaan. De huid blijft meestal flink jeuken. Een langdurige irritatie kan leiden tot een ernstige huidontsteking. Dit noemen we eczeem.

ALLERGIE: EEN OVERDREVEN REACTIE

Een allergie is een heftige afweerreactie van ons lichaam op een in het lichaam binnengedrongen stof. Deze stof wordt een allergeen genoemd. Een goed werkend afweersysteem maakt ongewenste indringers in het menselijk lichaam onschadelijk. Dit wordt gedaan door witte bloedcellen. Het afweersysteem herkent elke “indringer” waarmee ons lichaam voor het eerst in contact komt en “onthoudt” deze. Vervolgens wordt een reactie voorbereid en produceert het lichaam specifieke witte bloedcellen ter bestrijding van de “indringer”. Iedere keer als de “indringer” in het lichaam komt, wordt hij door deze bloedcellen bestreden. Deze reacties van het lichaam zijn normaliter gunstig. Maar ze kunnen ontregeld raken en hun doel voorbijschieten. In dat geval reageren de cellen buitensporig na contact met de “indringer” (het allergeen). Terwijl het een ongevaarlijke “indringer” is, reageert het afweersysteem alsof er sprake is van een heftige reactie. Dit betekent dat er allerlei verschijnselen ontstaan die zich bij een echte infectie ook voordoen., zoals jeuk, rode huid, zwellingen en blaasjes. Kortom, er ontstaat een eczeem door allergie.

PLOTSELING REACTIE

De tijd waarin je voor een bepaalde stof gevoelig kunt worden, verschilt per persoon en hangt af van de algehele lichamelijke conditie. Een allergie kan ineens ontstaan terwijl iemand al jarenlang in contact komt met de stof waarop het lichaam nu reageert. De afweercellen zijn erg vaak in contact gekomen met de binnendringende stof, waardoor ze extreem gevoelig zijn geworden.

BEKENDE ALLERGENEN

Er zijn veel stoffen waar mensen allergisch voor kunnen worden. Slechts gespecialiseerde dermatologen kunnen de oorzaak van een allergie vaststellen. Bestanddelen in cosmeticaproducten die nogal een aanleiding geven tot allergieën zijn de volgende:

STOF          AARD VAN DE STOF      TOEPASSING          
parfum (fragance)            geur Vrijwel alle producten               
Euxyl K400 conserveringsmiddel  
Kathon CG conserveringsmiddel                     

crèmes, huidverzorgingsproducten,

huishoudelijke schoonmaakmiddelen        

Cocamidepropyl betaïne      emulgator Shampoo, vloeibare zeep
Perubalsem parfumgrondstof  
Quaternium-15

Conserveringsmiddel (niet te verwarren

met een quaternium met een ander nummer)             

Bodylotion, handlotion,

babylotion

 

Door contact met het allergeen te vermijden, zijn allergische huidklachten te voorkomen.

GEVOELIGE ZAKEN VOOR ONS VEL

Onze huid heeft het in het dagelijks leven zwaar te verduren. Water, droogte, kou, zonneschijn en chemische stoffen zorgen allemaal voor een lichte beschadiging. Gelukkig kan de huid zich na zo’n kortdurende beschadiging razendsnel herstellen en wordt ze weer net zo ondoordringbaar als daarvoor.

Schadelijke invloeden zijn onder te verdelen in :

  • Invloeden van buitenaf, zoals extreme temperaturen , lage of hoge (lucht)vochtigheid.
  • Infecties (bijvoorbeeld) bacteriën en schimmels
  • Mechanische inwerkingen, wrijving of voortdurende druk kan leiden tot een verdikking van de opperhuid (vorming van eeltlaag)
  • Chemische stoffen

 

Soms volgen de prikkels en beschadigingen elkaar zo snel op, dat de huid het niet meer aankan. Bij iemand met een gevoelige huid gebeurt dit extra snel. Het kan hierbij gaan om steeds dezelfde prikkel, bijvoorbeeld het herhaaldelijk wassen van de handen. Maar vaak gaat het om een optelsom van verschillende prikkels voor de huid.

  1. Water
  2. Afwas- en schoonmaakmiddelen
  3. Shampoo en zeep
  4. Sap van groente en fruit
  5. Droge noordoostenwind

 

De droge noordoostenwind doet je dan de das om, een optelsom van alles bij elkaar geeft reactie. Dergelijke opeenvolgende beschadigingen zien we veel bij huisvrouwen, kappers, drukkers, verpleegkundigen en metselaars.

WATER

Als de huid vaak in contact komt met water, kan de kans op huidklachten toenemen. Water zorgt ervoor dat de huid uitdroogt. Dit lijkt onlogisch, want je zou denken dat het vochtniveau juist door water alleen kan stijgen. Maar de verdamping van de huid neemt juist toe als deze nat is. Normaal is dat geen probleem omdat ons lichaam erop ingesteld is. Wordt de huid langdurig of vaak achter elkaar nat, dan droogt de huid uit.

In het water kunnen bovendien allerlei zijn opgelost. Dit kan het middel zijn dat we er zelf aan hebben toegevoegd, zoals een reinigingsmiddel. Maar het kunnen ook stoffen zijn die zich op de voorwerpen bevinden die we met natte handen aanpakken. Deze twee factoren versterken elkaar. Een door veelvuldig contact met water uitgedroogde huid is minder beschermd tegen deze “opgeloste stoffen”. Bij een uitgedroogde huid is de kans groot dat ze in de huid doordringen. Dit is een bekend probleem bij de zogenaamde natte beroepen, zoals kappers en schoonmakers. Ook van te lang en te heet douchen of te lang in bad zitten droogt de huid uit. Door tijd en temperatuur aan te passen, kunnen huidirritaties worden voorkomen.

DROGE LUCHT

Een centrale verwarming doet de temperatuur in huis stijgen zonder dat de hoeveelheid vocht in de lucht toeneemt. Hierdoor verdampt er water uit de huid. Bakjes met water aan de radiatoren kunnen een droge lucht voorkomen. Ook regelmatig ventileren helpt.

KOU

Iedereen kent het wel: de winter maakt je wangen trekkerig en veroorzaakt soms winterhanden en wintervoeten. Kou is natuurlijk niet te voorkomen. Maar het gebruik van een vette crème bijvoorbeeld Medex handcrème beschermt de huid tegen uitdroging. Natuurlijk voorkomt het aantrekken van handschoenen of wanten ook problemen voor de handen.

BEROEP

Van veel beroepen is bekend dat ze snel aanleiding geven tot huidproblemen. Mensen die vuil werk verrichten (bijvoorbeeld bouwvakkers, agrariërs, monteurs) of mensen die in hun werk regelmatig met water in aanraking komen (kappers, verpleegkundigen, barkeepers) kunnen snel een te droge huid krijgen. Maar niet iedereen krijgt klachten. Iemand met een gevoelige huid loopt een groter risico dan iemand met een normale huid.

REINIGINGSPRODUKTEN

Zeep (maar ook shampoo) is een onmisbaar product bij de dagelijkse verzorging. Niemand wil met vieze handen of vet haar rondlopen. Bovendien moet het lichaam gereinigd worden om te voorkomen dat ziekteverwekkende bacteriën in de huid doordringen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten zeep te koop. Alle zeepsoorten lossen het vet op dat voorkomt in vuil en smeer, maar ook in huidvet. Het gevolg van ontvetten is, dat de huid onvoldoende vocht kan vasthouden. De huid droogt daardoor uit. Het is juist de combinatie van zeepachtige materialen met warm water die de huid uitdroogt, zoals bij langdurig douchen en het gebruik van douchegel. En in die droge huid kunnen schadelijke stoffen makkelijker doordringen. Betekent dit dat we ons maar beter niet met zeepproducten wassen? Nee, dat zou overdreven zijn. We willen nu eenmaal schoon en fris zijn. Maar te vaak wassen met zeep is onverstandig. Als de huid begint uit te drogen, is het beter alleen die plekken met zeep te wassen waar het echt nodig is. Of kies voor een reinigende olie van environ® die de huid minder ontvet.

Na een bad of een douche kan het goed zijn het vetlaagje op de huid weer aan te vullen om de huid te helpen beschermen tegen uitdroging. Hierbij geldt: hoe vetter een product, hoe beter de werking. Omdat veel mensen het niet prettig vinden om een heel vet product te gebruiken – alles wat je daarna aanraakt wordt namelijk ook vet – heeft environ® speciale producten ontwikkeld.