Overgang
De overgang is iets waar veel vrouwen tegenop zien. Deze grote hormonale verandering is zelden een rustig en geleidelijk proces. Veel vaker gaat het gepaard met hoge pieken en diep dalen in de hormoonhuishouding, die uiteenlopende lichamelijke en geeestelijke klachten kunnen veroorzaken. Naast de bekende opvliegers kun je last hebben van stemmingswisselingen, onzekerheid, eenzaamheid en zelfs depressies.
Deze emotionele, psychische en fysieke klachten ontstaan doordat de eierstokken geen oestrogeen en progesteron meer aanmaken. Als deze twee hormonen niet langer geproduceerd worden, betekent dat voor de vrouw dat ze niet meer vruchtbaar ia en dat en eeneinde komt aan de menstruatie cyclus. Als de menstruatie daadwerkelijk een jaar is uitgebleven, spreek je pas van de menopauze. De periode ervoor, bij het minder of onregelmatig worden van de menstruatie, noemen we de perimenopauze.
Wanneer dit precies gebeurt, is per vrouw verschillend. In uitzonderlijke gevallen gaan vrouwen al rond hun dertigste in de overgang, terwijl het bij de ander pas na het vijftigste is. Het is genetisch bepaald of je vroeg of laat last krijgt van de overgang.
Kreeg je oma of moeder al vroeg symptomen van de overgang, dan krijg jij dat waarschijnlijk ook. Gemiddeld genomen moet je rekening houden met grote veranderingen op hormonaal gebied rond je eenenvijfstigste.
Wanneer de menstruatie een aantal maanden uitblijft voor je veertigste kun je spreken van een vervroegde overgang. Een te vroege overgang of prematuur ovarieel falen komt bij één procent van alle vrouwen voor en kan bijvoorbeeld ontstaan na het verwijderen van de eierstokken, na chemotherapie of door roken. Roken is namelijk slecht voor de eierstokken en heeft als gevolg dat de eicelvoorraad sneller opraakt.
Overgangsklachten
Vetweefsel en bijnieren nemen de aanmaak van hormonen over als de eierstokken daarmee stoppen. Hoewel het lichaam uitstekend is toegerust om in elke levensfase te zorgen voor de juiste hormonen, kosten deze veranderingen vaak de nodige aandacht, kracht en tijd. Bij de puberteit en tijdens een zwangerschap wordt er vaak rekning gehouden met de verstoorde hormoonhuishouding, maar bij de overgang is dat meestal minder het geval. Terwijl de veranderingen tijdens de overgang meestal enorm zijn en ze alles wat maar met de kern van leven te maken heeft raken.
Het kan best lastig zijn om erachter te komen of bepaalde klachten met de overgang te maken hebben. Veel klachten kunnen namelijk ook optreden bij andere ziekten of stress. De meest voorkomende klachten zijn plotseling opkomen van opvliegers en overmatig transpireren, vooral gedrurende de nacht. Andere symptomen zijn vermoeidheid, stemmingswisselingen en slecht slapen. Bovendien neemt de bot- en spiermassa af ijdens de menopauze, waardoor het vetpercentage toeneemt. Aan het lichaam zullen dus ook dingen veranderen. Je kan dikker worden, de taille kan verdwijnen, nagels worden broos en de huid veroudert sneller. Bovendien kunnen op ongewenste plekken haren tevoorschijn komen of verdwijnen. Maar er kunnen ook problemen ontstaan met de ogen. Door de hormoonwisseling verandert ook de stofwisseling, waardoor het gewicht kan toenemen. Het is dus belangrijk om je eetpatroon aan te passen. Verminder de koolhydraten en suikers en gebruik eventueel aanvullende voedingssuppelmenten. Ook voldoende lichaamsbeweging kan tijdens de overgang van belang zijn.
De Huid tijdens de overgang
Oestrogeen is gunstig voor de huid. Wanneer tijdens de overgang de hoeveelheid oestrogeen verandert, wordt de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf.
Het is in deze periode dus belangrijk om de huid goed te voeden.
Door het verminderde oestrogeenniveau wordt de huid droger, slapper en ontstaan er rimpeltjes. Overigens speelt erfelijke aanleg hierbij ook een rol. Andere plotselinge problemen kunnen pigmentvlekjes, puistjes, huidirritaties of couperose zijn.
De afname van collageen en elastine zorgt ervoor dat de huid in de overgang droger en slapper wordt. Het is belangrijk om het vochtgehalte op peil te houden.
Advies; Moisturizers, zonbescherming en serums helpen het vochtgehalte in de huid optimaal te houden. Deze producten zijn niet alleen tijdens de behandeling in de salon belangrijk, maar ook bij thuis gebruik.