Cellulite

Cellulite


Cellulite, panniculose of sinaasappelhuid is een typische vrouwenkwaal, maar er zijn zeker ook mannen die cellulite hebben. Het is een aandoening die zich bij 80% van de vrouwen tussen de puberteit en het 30e tot 40e jaar manifesteert. Cellulite kan voorkomen op billen, bovenbenen, buik, heupen, binnenkant van de knieën, bij de schouders, bovenarmen en enkels. Zowel dikke als magere mensen kunnen cellulite hebben. De aandoening kent verschillende oorzaken, waaronder erfelijke aanleg, hormonen of leefgewoonten.

 

 

 

Cellulite is degeneratie van onderhuids bindweefsel ten gevolge van het afsterven van vooral vetcellen. Dit resulteert in ophoping van vocht, vet en afvalstoffen in de verschillende weefsellagen. Hierdoor vergroten de vetcellen in het onderhuids bindweefsel zich en gaan verkleven. Dit veroorzaakt de kenmerkende bobbels en putjes in de huid. Tussen de vetcellen hoopt zich vocht op waardoor de bloedsomloop vertraagt. Daardoor vindt er onvoldoende uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen plaats. Dit resulteert in het afnemen van de steunfunctie van het bindweefsel. Om de vetcellen kunnen bij ernstige vormen van cellulite kapsels ontstaan, die aanvoelen als verhardingen in de huid. Deze kapsels duwen tegen de gezonde cellen, die daardoor ook niet hun werking optimaal kunnen uitoefenen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel die moeilijk is te doorbreken.


De substantie tussen de collagene vezels wordt afgebroken, waardoor deze vezels “verglijden”. De collagene vezels zijn verzwakt.


Panniculose ( de uitgang –ose duidt op een degeneratie); De term cellulite is feitelijk fout. Er is geen sprake van een ontsteking (de uitgang –itis staat voor ontsteking)
Striae; letterlijk streepjes, niet alleen door zwangerschap.

Normaliter worden afvalstoffen uitgescheiden door o.a. de lever in samenwerking met de nieren. Wanneer deze overbelast raken “dumpt” het bloed de afvalstoffen in de vetcellen, dit veroorzaakt cellulite.

 

Stress, menstruatie, zwangerschap, menopauze en medicijngebruik kunnen hormonale veranderingen teweeg brengen die zich gewoonlijk manifesteren als premenstruele opgeblazenheid of vochtretentie waarbij anderhalve liter vocht heel normaal is. Het vastgehouden vocht bevat afvalstoffen van de celstofwisseling en gifstoffen die normaliter worden geëlimineerd door door het lymfesysteem. Maar omdat ons lymfesysteem het rustiger aan doet naarmate we ouder worden, werkt het niet altijd snel en efficiënt genoeg om afval- e gifstoffen te elimineren voordat zij vetcellen kunnen aantasten en cellulite helpen creëren. Het door hormonale veranderingen vastgehouden vocht kan een opeenhoping van afvalstoffen veroorzaken. Het vocht en de afvalstoffen oefenen dan druk uit op de haarvaatjes van de vetcellen en veroorzaken beschadigingen. Door de beschadigde haarvaatjes kan plasma lekken en als gevolg daarvan kan een verandering in de stofwisseling van de vetcellen ontstaan. De opeenhoping van vocht drukt op bloedvaten en haarvaatjes van vetcellen, maar verstoort ook het bindweefsel en zijn componenten in bepaalde bloedvaten. Door de toegenomen doorlaatbaarheid van bloedvaten kan vocht uit de bloedvaten doorsjpelen in de ruimten tussen de vetcellen en kan langzamerhand oedeem ontwikkelen. Daardoot worden de vetcellen uit elkaar geduwd. Vervolgens worden micronodulen (zachte cellulite) en maronodulen (harde cellulite) gevormd.


De bloedvaten en zenuweindjes, gelegen in de middelste en onderste huidlaag worden afgekneld; vandaar dat cellulite ook pijnlijk kan aanvoelen.


De samengeklonterde vetcellen moeten bij een behandeling zoveel mogelijk in hun normale toestand worden teruggebracht, waardoor ze de huid niet meer naar buiten drukken, maar ook zodat het teveel aan ingesloten vocht afgevoerd kan worden.
We moeten wel realistisch blijven over de te behalen resultaten.

 

Zachte cellulite:
duidt alleen op onregelmatigheden die aan de oppervlakte lijken te liggen.
Is als jong cellulite, wat wil zeggen dat het proces nog maar in de beginfase verkeert.
De huid is in dit stadium nog redelijk gemakkelijk op te tillen en de cellulite hoeft niet intensief te worden losgemaakt.


Medium cellulite:
voelt behoorlijk hard aan en is bij aanraking ook vrij pijnlijk.
Je kunt de huid niet meer gemakkelijk optillen.
Bovendien is het pijnlijk, omdat de zenuwuiteinden daarbij worden samengedrukt.


Harde cellulite:
voelt aan als een harde klont en zal al naar gelang de duur van de verstopping bij aanraking minder pijnlijk aanvoelen, de zenuwuiteinden zijn door de constante druk vanuit de volle vetcellen ongevoelig geworden.
Harde cellulite krijg je alleen los middels een intensieve behandeling.

 

Oorzaken

 • Erfelijkheid
 • Hormonale invloeden (oestrogeen); puberteit, zwangerschap, overgang, anticonceptiepil, kunstmatige bevruchting.
 • Voeding
 • Leeftijd; vertraging van de stofwisseling
 • Lichamelijk evenwicht; circulatiestoornissen, darmstoornissen, overmatige belasting van het lichaam met gifstoffen.
 • Leefgewoonten waaronder weinig lichaamsbeweging
 • psychologische factoren waaronder geestelijk evenwicht
 • Stress
 • Verkeerde ademhaling en houding.

 

Behandeling bij ons in de praktijk

Endermologie® met het apparaat LPG Cellu M6 is momenteel de beste anti-cellulitis behandeling om de huid van benen, buik, billen en knieën te verbeteren.

Als de zomer in zicht is, wil iedere vrouw weer mooi voor de dag komen in bikini of badpak. Het ergste zijn dan de natuurlijk die putjes in benen of bobbeldijen. Gelukkig zijn er behandelingen en producten die cellulite verminderen of tegengaan.

Endermologie® is een niet operatieve methode om van je cellulite af te komen. De behandeling wordt uitgevoerd met technisch hoogwaardige gepatenteerde apparatuur. 
Het apparaat, voorzien van een behandelkop, bewerkt je huidplooien met in- en uitrollende bewegingen. Hierdoor worden de elementen die de bloedvaten verstoppen ontmanteld. Door middel van deze huidgymnastiek die het bindweefsel herstructureert, de bloedsomloop en het lymfvatenstelsel nieuwe stimulansen geeft en de afvoer van afvalstoffen bevordert, brengt Endermologie® een natuurlijk proces van verwijdering van vetophopingen op gang en maakt het de huid gezond en sterk.
Resultaat: een slanker, mooier gevormd lichaam, een veerkrachtige stevige huid en de cellulite die vrijwel verdwenen is. Lees meer op de pagina LPG

LPG behandelingen zijn niet online te boeken, maak een afspraak voor een vrijblijvend intake gesprek.

Behandelingen moeten worden gedaan in een kuur van tien tot twintig behandelingen. Het beste resultaat wordt bereikt met twee behandelingen per week.

Indien er geen samenwerking is tussen de klant en de behandelingen in de salon is het moeilijk om goed resultaat te krijgen. Dus het goed opvolgen van de adviezen voor thuis is van essentieel belang.

Cosmetische adviezen
Aan cellulite kun je met een aangepast eet en leefpatroon veel zelf doen.

 • Lichaam elke dag droog borstelen met zachte borstel van voeten af naar boven werken. 

 • Daarna douchen met wisseldouche.
 • Dagelijks ’s morgens en ’s avonds, gedurende de gehele kuur cellulitis plaatsen insmeren met cirkelvormige massagebewegingen. Gebruik hiervoor de body profile, hydrating lotion en de bodyoil van environ®.
 • Voldoende lichaamsbeweging 40 minuten per dag

 

Gezonde voeding tegen cellulite

 • Eet volop groente en fruit; vooral groene groente als broccoli en spinazie, bananen en meloen zijn bijzonder vezelrijk en zorgen voor een goede afvoer van vocht en afvalstoffen. Asperges; hebben ontstekingsremmende eigenschappen en verminderen een opgeblazen gevoel na iedere maaltijd. Ze stimuleren ook de bloedcirculatie en zijn vochtafdrijvend. Rode bieten; zijn rijk aan licopeen, dat de bloedcirculatie stimuleert en extra vochtafdrijvend werkt. Rode bieten zijn ook een bron van kalium, vitamine E (essentieel voor een gezonde huid) en collageenversterkende vitamine A, onmisbaar voor het verwijderen van giftige stoffen en het verlagen van slecht LDL-cholesterol. Bosbessen en bosvruchten stimuleren de bloedsomloop.Vocht onttrekkende groentes zijn peterselie, bleekselderij, asperges, bloemkool. Eet fruit niet na de maaltijd maar tussen de maaltijden door of voor de maaltijd. Passiefruit verbetert cellulite.
 • Wit vlees; zoals kip, kalkoen en komijn zorgen voor een goede spieropbouw.
 • Vis en eieren; zorgen eveneens voor gezond spierweefsel
 • Water en thee; drink dagelijks minstens drie liter, dat bevordert de afvoer van vocht en afvalstoffen. Drink groene thee; werkt doorbloedend, goed bij striae, cellulitis en afvallen.
 • Energie; volkoren brood, rijst, pasta en deegwaren bezorgen de nodige energie.
 • Zout; zoveel mogelijk beperken. Zout houdt vocht op en werkt de vorming van cellulite in de hand. Geef de voorkeur aan verse kruiden.
 • Vette vis; zoals zalm, paling, makreel, sardines, haring en ansjovis zijn rijk aan omega 3 vetzuren en goede vetten. Zij zorgen ook voor een gezonde stofwisseling.
 • Tijdens de kuur is het goed om af te zien van alcohol en nicotine.
 • Volwaardige koolhydraten: volkorenpasta’s, volkorenbrood of zilvervliesrijst dienen een belangrijk deel van de voeding uit te maken
 • Gezonde vetten: gebruik niet te sterk verhitte olijf-, zonnebloem-, sesam- of lijnzaadolie.
 • Gebruik geen (dieet)margarine, maar roomboter.
 • Minder zout
 • Veel vitamine A en C.
 • Verhit het voedsel kort. Gebruik geen magnetron.
 • Door langzaam te eten en goed te kauwen verteert de voeding beter en voel je je sneller voldaan.
 • Eet niet te laat op de avond. Probeer minimaal drie uur voordat je gaat slapen niet meer te eten.
 • Maak van de lunch de grootste maaltijd van de dag en eet ’s avonds een kleine portie.
 • Houdt één fruit dag per week om het lichaam rust te gunnen.
 • Val niet te snel af. Geef de huid de tijd om mee te herstellen en de afvalstoffen af te voeren.
 • Minder koffie drinken.
 • Als sauna liefhebber adviseer ik regelmatig een saunabezoek.

 

Voedingssupplementen
2 x per dag omega
1 x per dag multi-vitamine
OPC 100-400 mg
Vitamine C 3000-6000 mg
Vitamine E 200-400 IE

 

Spirulina
Spirulina is een oeroude soort minuscule blauwgroene algen.
Bevat veel betacaroteen, chlorofyl, mineralen, vitaminen, essentiële vetzuren en eiwitten.


Als voedingssupplementen:

 1. Voor vegetariërs, rijk aan eiwitten en andere voedingsstoffen
 2. Energie voor lichamelijk en geestelijk
 3. Afweersysteem versterken
 4. Eetlust verminderen

Neem niet meer dan 50 gram spirulina per dag.

 

Heeft u vragen?

U bent van harte welkom voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek voor LPG behandelingen.

Na het gesprek en de huidanalyse geven we een persoonlijk advies en voorstel voor een behandelplan op maat.

 

Of boek één van de onderstaande behandelingen.

Onder boek hier uw behandeling staan de omschrijvingen van de behandelingen.

Kies bij groep voor environ behandelingen en kies bij behandeling voor;

-focus on body profile 

Kies bij groep voor behandelingen en kies bij behandeling voor detox intake.