Zwangerschap en je huid
Wat er aan je huid verandert.
Als je zwanger bent, gebeurd er nogal wat in je lichaam, en de meeste vrouwen zien dat
dat ook invloed heeft op hoe hun huid eruit ziet. Door de veranderde hormoonhuishouding
Verandert de huid tijdens de zwangerschap in ongeveer negen van de tien gevallen.
Soms wordt een vette huid ineens droog, of wordt de huid plotseling heel gevoelig, rood en geïrriteerd. In alle gevallen is er een duidelijke neiging tot dehydratatie (vochtarm), omdat de zweetklieren onder invloed van de hormoonveranderingen van werking veranderen.
Gewoonlijk is er sprake van drie veranderingen op verschillende tijdstippen in de zwangerschap; ze hangen samen met de verandering van je hormoonhuishouding. Gedurende de eerste zes weken van je zwangerschap kun je bijvoorbeeld last krijgen van puistjes.
Daarna komt de huid meestal tot rust, tot de laatste vier tot zes weken voor de bevalling. In die laatste weken kan je huid ineens heel droog worden. Houd je de zwangerschap last van acné, dan kan een chinese kruidenpeeling het immuunsysteem van de huid activeren en krijg je ook een normale talgafscheiding.
De derde verandering is zes tot negen maanden na de bevalling, of op het moment dat je stopt met het geven van borstvoeding. Je hormonen komen dan weer tot rust; de oude huidstructuur kan dan terug komen, maar er kan ook een totaal nieuw beeld ontstaan. Kijk dus af en toe eens kritisch naar je huid, en pas je make- up en verzorgingsproducten aan je ‘nieuwe’ huidje aan.
De nagels groeien tijdens de zwangerschap harder dan normaal, maar zijn hierdoor ook dunner en kwetsbaar.
Rond de derde maand kan het zogenaamde zwangerschapsmasker verschijnen, dat naarmate de zwangerschap vordert erger wordt, maar na de geboorte van je baby weer langzaam verdwijnt. Omdat de zon nadelig op deze pigmentvlekken werkt, dien je de huid ’s zomers en ’s winters tegen UV-straling te beschermen. Dit kan je doen door een dagcreme met SPF erin te smeren. Environ heeft deze in het verzorgingsprogramma. Blijf zo veel mogelijk in de schaduw, als je toch wil zonnebaden is een hoge SPF beslist noodzakelijk. Als je je erg stoort aan deze vlekken tijdens de zwangerschap kun je deze camoufleren met produkten van Jane Iredale. Ook kan er midden over de buik een pigmentstreep onstaan, deze verdwijnt na de bevalling. Ook hierbij geldt weer, als je gaat zonnebaden, insmeren met een zonnefilter. Of nog liever, blijf uit de zon!
Gezicht
Als je zwanger bent, droogt je huid wat uit. Laat je adviseren over je dagelijkse verzorging. We helpen je graag bij het uitzoeken van een passende crème voor je zwangere huid.
Gebruik daarnaast één keer in de week een gommage, dat is een behandeling met olie en masker waarbij je het bovenste laagje dode huidcellen verwijdert. Na de gommage worden producten sneller door je huid opgenomen en ziet deze er schoon, gezond en stralend uit. Dit kun je zelf thuis doen.
Gevarieerd eten
Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap goed eet. Dat is niet alleen voor je eigen gezondheid belangrijk, maar ook voor die van je baby. Het beste is niet meer dan 9-12 kilo aan te komen gedurende de zwangerschap. Het vaak gehoorde ‘je moet nu voor twee eten’ is achterhaald, maar er moet wel extra gelet worden op de samenstelling van de voeding.
Tijdens je zwangerschap dien je vooral de inname van calcium in de gaten houden. Veel melk drinken is daarom aan te bevelen. Houdt je daar niet van, neem dan yoghurt, extra kaas en noten, vooral amandelen bevatten veel calcium.
Eiwitten, te vinden in vlees, eieren en vis, zijn heel belangrijk. Bij elke maaltijd zou je een beetje rauwkost moeten eten en als toetje vers fruit.
Vooral groene groenten bevatten veel ijzer, iets dat optredende vermoeidheid tjidens de zwangerschap helpt bestrijden.
Ook tijdens de zwangerschap helpen de zes tot acht glazen water per dag om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Bovendien vermindert het water drinken de vochtretentie in het lichaam.
Gedurende de zwangerschap is de behoefte aan goede voedingsstoffen verhoogd. De foetus en de verhoogde fysieke inspanning van de moeder zijn hiervoor verantwoordelijk. Ook tijdens de lactatie (zoogperiode) zijn extra voedingsstoffen nodig.
Gember helpt tegen misselijkheid.
Voedingssupplementen
Omega 3
Folium zuur | 400 - 1000 ug |
Vitamine D (voor opname mineralen) | 400IE |
Calcium | 500 - 1000 mg |
Magnesium | 250 - 500 mg |
Zink | 15 - 30 mg |
Bijzonderheden
- Mineralen zijn belangrijk voor de botopbouw van de baby. Eet daarom mineraalrijk voedsel, zoals fruit.
- 10% van de vrouwen krijgt na de zwangerschap last van een postnatale depressie (PND). Deze kan behandeld worden - naast goede voeding- met dagelijkse vitamine B6 100 mg., foliumzuur 1 mg., vitamine B12 1000mg en zink 45 mg. De kans is zeer groot dat vrouwen die aan een postnatale depressie geleden hebben, later last krijgen van PMS.
De benen
Veel vrouwen houden vocht vast tijdens de zwangerschap. Hoe fijn is het om dit vocht ook af te kunnen voeren? Daarvoor kun je bij ons terecht voor een heerlijk afvoerende LPG massage.
Endermologie® is een niet operatieve methode om van je vocht af te komen. De behandeling wordt uitgevoerd met technisch hoogwaardige gepatenteerde apparatuur.
Het apparaat, voorzien van een behandelkop, bewerkt je huidplooien met in- en uitrollende bewegingen. Hierdoor worden de elementen die de bloedvaten verstoppen ontmanteld. Door middel van deze huidgymnastiek die het bindweefsel herstructureert, de bloedsomloop en het lymfvatenstelsel stimuleert. Lees meer op de pagina LPG
Spataderen zijn misschien wel de bekendste beenproblemen in de zwangerschap. Bij vrouwen met aanleg worden ze vaak erger, als je geen spataderen hebt of je benen pijnklachten geven of klachten van een vermoeid gevoel in de benen, loont het een elastische panty te dragen. Dit moet echter een voorgeschreven panty of kous zijn, want de steunpanty’s die in de winkel verkrijgbaar zijn geven bij echte spataderen absoluut te weinig steun.
Helemaal voorkomen dat er spataderen ontstaan kun je hiermee niet. Door de druk van de steeds zwaarder wordende baarmoeder, in combinatie met het verslappen van bepaalde structuren in de bloedvatwanden, ontstaan ze soms gewoon. Veel ervan kan na je zwangerschap ook weer vanzelf verdwijnen, wat overblijft kan goed worden weggespoten. Ook is het fijn om je benen te verwennen met een speciale crème voor vermoeide benen. Regelmatig rusten tussen werkzaamheden door, met het liefst de benen iets hoger, zal je goed doen en je conditie op peil houden.
De schoonheidsspecialiste
Hoewel een zwangerschap een volstrekt natuurlijk gebeuren is, kan het geen kwaad wat extra aandacht aan de huid te schenken tijdens je zwangerschap. Gun jezelf eens de luxe van een behandeling bij de schoonheidsspecialist. Naast een gewone gezichtsbehandeling kun je er bijvoorbeeld ook haartjes rond je tepels weg laten halen, of je benen laten harsen. Je kunt ook komen voor een zachte, ontspannende massage, wanneer de druk op je buik zwaar wordt, als je een harde buik hebt of als je last van je rug hebt. Hoe lijkt een ontspannende voeten- en onderbenenmassage? We hebben genoeg ideeën voor je en als je toch bij ons bent, laat je dan adviseren over zonbescherming om zwangerschapspigment te voorkomen.
We hebben een goede lipdrink in huis, voor als je lippen droog worden door het puffen tijdens de bevalling.
Vertel dat je zwanger bent (als je het nog niet kunt zien), want sommige zwangere vrouwen reageren anders dan anderen op bepaalde behandelingen of producten, of hebben het heel koud. En het kan ook gebeuren dan iemand misselijk wordt als de stoel te ver achterover staat, doordat de druk tegen het middenrif dan te groot wordt.
Voor de bevalling kun je je teennagels met gelcolors laten lakken, zodat je je op en top verzorgt voelt tijdens je kraambed.
Onder de douche..
Beter voor je huid is om niet elke dag in bad te gaan of te douchen. Als je huid erg droog is, kun je heet water beter vermijden. Je kunt wel elke dag je huid droogborstelen. Hiermee verwijder je droge huidcellen en stimuleer je de doorbloeding van je huid.
..en in bad
Wil je lekker ontspannen met behulp van een bad (heel goed als je last hebt van harde buiken) voeg dan wat lavendel- of dennenolie aan het bad toe.
Neem zo’n bad vlak voordat je naar bed gaat (als je het ’s morgens doet, blijf je de hele dag sloom) en blijf er tenminste tien minuten in zitten. Je slaapt er lekker ontspannen door, en ook je baby zal er gewoonlijk rustig van worden. Maak het bad niet te warm.
Verzorg je huid na bad of douche altijd met bodyoil om striae te helpen voorkomen. Extra lekker is het om hydtrating lotion te mengen met de body oil van environ, voor een glanzend verzorgde huid.
De romp
De borsten worden in de loop van je zwangerschap voller en zwaarder en kunnen daardoor soms wat huidproblemen geven. Meestal zal dit een drogere huid zijn, die wat vet nodig heeft; soms ontstaan door de rek op de huid striae, die ook nogal eens op de buik gezien worden.
De huid kan veel rek opvangen, maar op een gegeven moment is de maat vol: de rek schiet door en kan niet fraai herstellen wat “lubberig” kan worden wanneer het teveel wordt uitgerekt.
De striae vertonen eerst een blauwrode kleur en zullen na verloop van maanden wit verkleuren. Helaas is er niet veel aan te doen; de huid dagelijks in een goede conditie houden door droog te borstelen en in te smeren met body oil is het enige (buik, borsten en billen).
Op de romp, maar eigenlijk over het hele lichaam, kunnen allerlei wratjes, verwijdde bloedvaatjes en bultjes ontstaan. Mogelijk hebben groeifactoren hier mee te maken.
De meeste van deze bloedvaatjes, wratjes en fibroompjes verdwijnen na de bevalling geleidelijk of zijn anders gemakkelijk te verwijderen.
Moedervlekken veranderen nogal eens gedurende de zwangerschap. Meestal worden ze wat donkerder, maar er kunnen ook nieuwe bijkomen. Als je baby geboren is, worden ze vaak weer lichter, maar nieuw bijgekomen moedervlekken verdwijnen niet meer.
Tepelkloven
Tepelkloven zijn kloofjes in de huid van de tepelhof die kunnen ontstaan door het geven van borstvoeding. Ter voorkoming van tepelkloven kun je de tepels tijdens de zwangerschap masseren door de tepel heen en weer te rollen tussen twee vingers en zachtjes uit te rekken. Ook worden te tepels gehard door ze regelmatig aan lucht en licht bloot te stellen.
Typische zwangerschapskwalen
Jeuk van de zwangerschap.
Nogal wat vrouwen krijgen aan het eind van de zwangerschap jeuk zonder dat daarbij wat aan de huid te zien is. Vermoed wordt dat deze jeuk te maken heeft met gal-afvoerproblemen. Na de zwangerschap verdwijnt de jeuk weer als sneeuw voor de zon.
Jeukende netelroosachtige plekken en bulten van de zwangerschap.
Dit is eveneens een onschuldige, maar zeer hinderlijke aandoening, waarbij je dit wel aan de huid ziet. Alsof je in de brandnetels hebt gelegen. Ook deze aandoening verdwijnt vanzelf na de bevalling.
Kom af van je after mummy tummy!
Na de zwangerschap kun je bij ons terecht om verslapte huid rondom buik, benen en billen aan te pakken met LPG Endermologie behandelingen. Verslapping van de huid is in de zwangerschap een onvermijdelijk proces dat wordt veroorzaakt door de afbraak van collageenvezels en elastine, een belangrijk onderdeel van bindweefsel van onze huid. Tijdens de zwangerschap wordt de huid opgerekt, waardoor vrouwen daarna kampen met een verslapte buik. Endermologie werkt in het hart van de fibroblast. Fibroblasten zijn verantwoordelijk voor de collageen en elastineproductie. Zodoende word de productie van onmisbare steunvezels opmerkelijk verbeterd. De huidstructuur wordt in de diepte versterkt; de huid wordt strak en soepel! De huid wordt wel met 240% verstevigd. Lees meer op de pagina LPG
Heeft u vragen?
U bent van harte welkom voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.
Na het gesprek en de huidanalyse geven we een persoonlijk advies en voorstel voor een behandelplan op maat.
Wilt u de beste verzorging, ontspanning en er op zijn mooist uitzien tijdens de zwangerschap, kies dan bij online afspraken voor één van onderstaande behandelingen.
Onder boek hier uw behandeling staan de omschrijvingen van de behandelingen.
Kies bij groep voor environ behandelingen en kies bij behandeling voor;
- essential vitamin touch
- cool peel bright recorvery