Vochtarme huid

Vochtarme huid

Een vochtarme huid geeft een trekkerig gevoel, heeft droogtelijntjes en veert niet terug wanneer je er oppervlakkig in knijpt. Een vochtarme huid kan een tijdelijk probleem zijn, bijvoorbeeld alleen in de winter of in de zomer. Als je last hebt van een vochttekort, valt je huid eerder ten prooi aan voortijdige huidveroudering.


Het buitenste huidlaagje, het stratum corneum (hoornlaag), speelt een belangrijke rol in de bescherming tegen kou, zon, wind, schimmels en andere schadelijke invloeden. De cellen in de epidermis (diepere huidlaag) vernieuwen zich voortdurend. Ze verschuiven naar de oppervlakte en veranderen dan in hoorncellen. Die hebben een laagje dat bestaat uit vetzuren, cholesterol en ceramiden. Deze huidcellen functioneren als een soort cement tussen de cellen.


Bij een vochtarme huid is de hoornlaag niet meer intact. Een vochtarme huid heeft te weinig vocht in het stratum corneum. De cellen in de diepere huidlagen bevatten ongeveer 80% water, maar die in het stratum corneum slechts 10%. Een vochtarme huid bevat minder dan 10% vet in de bovenste huidlaag. Bij zowel een droge als een vochtarme huid zijn de hoorncellen minder goed aaneengesloten, omdat de tussenstof (het cement) sterk verminderd is of zelfs helemaal verdwenen. Er vallen dan gaten in de beschermende laag. De afweer tegen schadelijke invloeden van buitenaf is niet langer optimaal en vocht kan uit de huid verdampen, het zogenaamde transepedermal water loss.


Er zijn meerdere oorzaken voor vochtarme huid. Intrinsieke veroudering (het natuurlijk verouderingsproces) is verantwoordelijk voor een vochtarme huid. Dit proces begint rond je 25e levensjaar, maar de kenmerken zijn pas jaren later zichtbaar. Bij het ouder worden lopen veel functies terug, in dit geval de productie van de hydraterende stoffen. Veel oudere mensen hebben dan ook een vochtarme huid.


Verblijf in te warme ruimtes maakt de huid eveneens vochtarm. Warme, droge lucht is net een spons, het zuigt alle vocht uit de omgeving op. Maar ook wind en lage temperaturen drogen de huid uit en tasten het beschermende talglaagje aan.


Vocht tekort kan ook ontstaan door overmatig reinigen. Op het lichaam gebeurt dit door veel te douchen met huid ontvettende middelen zoals zeep en scrub. Het beschermende talglaagje wordt aangetast en de huid staat meer open voor schadelijke invloeden van buitenaf. Verblijf in te warme ruimtes maakt de huid eveneens vochtarm. Warme, droge lucht is net een spons, het zuigt alle vocht uit de omgeving op. Maar ook wind en lage temperaturen drogen de huid uit en tasten het beschermende talglaagje aan.


Voeding is ook belangrijk, want dit heeft uiteraard zijn uitwerking op de huid. Door het eten van weinig vet en producten die vetvrij zijn, krijgt het lichaam te weinig essentiële vetzuren (omega-3 en -6) binnen. Die kunnen we zelf niet aanmaken. Ze houden de huid soepel, zijn belangrijk voor de elasticiteit van de celwanden, de afweer en ze beschermen tegen vochtverlies.


Je manier van leven speelt ook een rol. Roken heeft een uitdrogende werking op de huid. Het vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloedcirculatie vermindert en de huid minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Vitamine A en C worden uit de huid onttrokken. Roken heeft eveneens een verstikkende werking op de huid, goed te zien aan een vale, doffe huidskleur. Overmatig alcoholgebruik en bepaalde medicijnen kunnen de huid ook droog maken. Zwemmen in water dat zout of chloor bevat, droogt de huid uit en kan irritaties veroorzaken.


Een vochtarme huid is een kenmerkend huidprobleem van deze tijd. We leven gestrest, reizen regelmatig per vliegtuig, staan bloot aan airconditioning, te veel zon en aan de zonnebank. Het is allemaal slecht voor de huid. Tel daar de toenemende luchtvervuiling bij op en het is niet vreemd dat we vaak al voor ons 40ste zichtbaar vochtarme huid hebben.


Tips bij een vochtarme huid

 • Vermijd warm en koud water voor je gezicht, lauw water is prima.
 • Alcoholhoudende producten zijn taboe voor deze huid.
 • Douche niet te vaak. Gebruik water dat niet te warm is. Doucheproducten en scrubs hoef je niet iedere keer te gebruiken.
 • Als je in de sauna gaat, breng dan voor je de sauna ingaat de cream mild van Environ aan om vochtverlies te voorkomen.
 • Reinig deze gezichtshuid met de zachte reinigende olie van Environ. Spoel met lauw warm water af of gebruik de magic mitt (washand van een speciaal reinigende vezel gemaakt) van Jane Iredale. Dep de huid vervolgens droog met een zachte handdoek.
 • Gebruik de gommage van Environ 1 keer in de week om op een zachte manier dode huidcellen te verwijderen en te hydrateren. We leggen je graag uit hoe dit werkt.
 • Rook niet en vermijd ruimtes waar gerookt wordt.
 • Breng regelmatig een hydraterend product aan als je een vliegreis maakt, hydraing oil capsules zijn aan te raden!
 • Bescherm je huid altijd, het liefst met een product dat vrije vetzuren, cholesterol en ceramiden bevat. De super moisturiser van Environ is perfect.
 • Voorkom stress zoveel mogelijk.
 • Eet regelmatig vette vis (zalm, makreel, haring)
 • Gebruik geen agressieve cosmeticaprocucten.
 • Ga zo min mogelijk onder de zonnebank.
 • Last but not least; drink genoeg water!

 

 

 

Heeft u vragen?

U bent van harte welkom voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.

Na gesprek en huidanalyse geven we een persoonlijk advies en voorstel voor behandelplan.

 

Laat uw vochtarme huid weer glanzen en boek online één van de onderstaande behandelingen voor de vochrtarme huid.

Onder boek hier uw behandeling staan de omschrijvingen van de behandelingen.

Kies bij groep environ behandelingen en kies daarna voor;

- essential miosture boost 2 zones

- essential moisture boost hele gelaat

- cool peel moisture boost