Electrisch ontharen

Electrisch ontharen


Definitief verwijderen van overbeharing door middel van stroom.
Heeft u last van ontsierende haargroei in uw gezicht of elders op uw lichaam? Dan helpen wij u graag deze overtollige haargroei met elektrisch ontharen en/of laserontharing te verwijderen. Veel zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van het elektrisch ontharen en laser ontharen in het gelaat.

Elektrisch ontharen is een methode om storende haren te verwijderen door middel van stroom. Alle haarkleuren, ook blond, grijs en rossig, kunnen worden verwijderd. Er bestaan verschillende methodes. Afhankelijk van uw haargroei en de gevoeligheid van uw huid bekijken we welke methode het beste bij u past.

 

 

Weg met overtollige haargroei


Bij elektrisch ontharen wordt een dun steriel naaldje langs de haarschacht in de huid geschoven, waarna een stroomstoot het haarzakje en de omgeving vernietigt. Hierdoor kunnen geen voedingsstoffen meer via het bloed het haar in het haarzakje bereiken en stopt de groei.

Meest voorkomende oorzaken van overbeharing

 • Erfelijke aanleg,
 • Storingen in het hormonale systeem door verandering van hormoonspiegel in de puberteit, na de zwangerschap of in de overgang,
 • Gebruik van medicijnen of anticonceptiemiddelen,
 • Bepaalde ziektebeelden.

 

Soorten overbeharing

 

Er zijn twee vormen van overbeharing,
Hypertrichose: te veel haargroei volgens het vrouwelijk beharingspatroon of te veel haargroei op plaatsen waar donshaar voorkomt.
Hirsutisme: te veel haargroei volgens het mannelijk beharingspatroon.

 

Als u besluit uw overtollige haargroei te laten behandelen door middel van het elektrisch ontharen, zijn er een aantal zaken die van belang zijn om het hele ontharingsproces te begrijpen.

 

Als eerste is het belangrijk om te weten dat alle haren die u ziet niet tegelijkertijd groeien. Ze groeien in fasen na elkaar.
Deze haargroeicyclus die ieder mens heeft, duurt altijd gemiddeld 1 tot 1,5 jaar. Een haar heeft een groeifase en valt na verloop van tijd weer vanzelf uit. De tijd van groeifase naar uitvalfase verschilt afhankelijk van de plaats waar de haar zich bevindt. Als een haar is uitgevallen, zal het haarzakje (een haar groeit vanuit een haarzakje) een tijdje gaan "rusten", dat wil zeggen, geen nieuwe haar produceren. Vandaar dat we als behandelaar die hele haargroeicyclus moeten doorlopen om alle haarzakjes minsten een keer te kunnen behandelen. Deze hele cyclus duurt nu eenmaal gemiddeld 1 tot 1,5 jaar. Dat is genetisch bepaald. We vernietigen geen haren, maar haarzakjes. Vanuit het oogpunt van ontharingsbehandeling dient de haar er slechts voor om ons naar het te verwijderen haarzakje te geleiden.

 

Als tweede is het belangrijk om te weten dat een haar langzamer groeit dan u denkt. Wanneer u een haar uittrekt met een pincet, en de week daarop groeit er op dezelfde plaats weer een nieuwe haar, dan is dit een andere haar uit een ander haarzakje dat er precies naast ligt. Als een haar in een rustfase verkeer zal het ongeveer 2 tot 3 maanden duren voordat dat haarzakje een nieuwe haar gaat produceren.

 

Gemiddeld heeft haar de volgende groeitijd:

 • Stug haar, vijf tot zes weken
 • Normaal haar, zes tot negen weken
 • Ondiep haar, acht tot tien weken

 

Dit betekend voor u dat u absoluut geen haren meer mag uittrekken, zolang de behandeling duurt. Natuurlijk wilt u in de periode tussen de behandelingen er verzorgd uitzien. U mag de haren, tussen de behandelingen door, wel knippen of scheren. Ik moet namelijk een haar kunnen zien om met mijn steriele wegwerpnaald in het haarzakje te kunnen komen. Ik heb daar overigens maar een klein puntje haar voor nodig. De consequentie is, als u wel haren zou uittrekken tussen de behandelingen door, dat u buiten het jaar waar een gemiddeld onthaarproces voor staat, er elke keer 3 maanden behandeltijd bijkomt. Dat betekend voor u, elke keer dat u haren heeft uitgetrokken, 3 maanden langer tijd, geld en geduld. Ik begrijp uw behoefte volkomen, maar probeert u zich daarin toch te bedwingen. Op korte termijn is de haar wel verdwenen maar uiteindelijk bent u verder van huis.

 

Pijnloos?
Elektrisch ontharen is niet geheel pijnloos. Wel kan de stroomsterkte aangepast worden, zodat het voor u goed te ondergaan is. Totdat het totale gebied onthaard is, moet u regelmatig een behandeling ondergaan. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot soms wel één à twee jaar. De tijdsduur en de frequentie van de behandelingen zijn afhankelijk van de hoeveelheid haren die verwijderd moeten worden. De periode tussen de behandelingen worden steeds groter. Als de oorzaak ligt in de verstoring van het hormonale evenwicht, dan blijft de kans op overtollige haargroei bestaan. Dit betekent dat de aanwezige donsharen vrij langzaam dikker en donkerder kunnen worden. Deze donsharen kunt u met een korte behandeling enkele malen per jaar laten verwijderen. Na de behandeling zal de huid er wat rood uitzien. Dat is normaal en zal na enkele uren wegtrekken. Zwelling, op zachte gedeelten van het lichaam zoals bovenlip, borst, hals en bikinilijn is ook normaal en trekt binnen enkele uren weg. U kunt bij mij een verkoelende, kalmerende en ontstekingsremmende antioxidanten gel kopen waar u de eerste dagen na de behandeling het behandelde gebied mee kunt insmeren.

 

Adviezen voor thuis:

 • Na het ontharen niet wassen met zeep en shampoo
 • Niet op de zonnebank of in de zon
 • Niet in een zwembad of sauna
 • Geen vette crèmes smeren op het behandelde gebied (alleen gel)
 • Niet met uw handen aanzitten of eraan peuteren
 • Het behandelde gebied met rust laten
 • Eventueel bij sterke irritatie een ijsblokje (in een washandje) een paar maal over het behandelde gebied wrijven


Deze adviezen zijn vooral belangrijk de eerste twee dagen na behandeling. Deze adviezen zijn vooral bedoeld vanwege eventueel infectie gevaar. Ook het in de zon gaan geeft bijvoorbeeld risico op pigmentvlekjes. Het is belangrijk voor u om bovenstaande adviezen op te volgen om het onthaarproces zo succesvol mogelijk te laten verlopen!


Vergoedingen
U kunt proberen het bedrag of een gedeelte hiervan door de ziektekostenverzekering vergoed te krijgen. Dit moet u zelf doen. U kunt later geen aanspraak maken op ons over de kosten.


Tarieven

Behandeling per kwartier     € 23,50
20 minuten  € 31,50
25 minuten € 39,50


Heeft u nog vragen?
U bent van harte welkom voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.

Electrisch ontharen is online te boeken.

Kies onder groep voor behandelingen en kies bij behandeling voor electrisch ontharen.